فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 45 (بهار 1402)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 45 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سپهر سرهرودی*، اکبر عالم تبریز، احمدرضا قاسمی صفحات 5-22
    این تحقیق به طراحی و تبیین مدل قیمت گذاری اوراق منفعت با رویکرد جذب سرمایه می پردازد. به لحاظ هدف از نوع مطالعات کاربردی و به لحاظ روش تحقیق از نوع مطالعات توصیفی-همبستگی می باشد. هدف این تحقیق ارایه الگوی قیمت گذاری اوراق منفعت با رویکرد جذب سرمایه می باشد، که در دو بخش اصلی، به طراحی و ارزیابی مدل پرداخته می شود. در بخش اول به منظور طراحی مدل مفهومی تحقیق، به مرور و مطالعه ادبیات نظری این تحقیق پرداخته شده است و سپس در بخش دوم، به کمک شاخص ها و تکنیک های مختلف آماری، مدل به دست آمده مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    جامعه آماری پژوهش حاضر در بخش اول جهت شناسایی عوامل موثر بر قیمت گذاری اوراق منفعت در بخش دوم جهت بررسی مدل پژوهش تمامی شرکت های پذیرفته شده در فرابورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 تا 1398 می باشند. بدین منظور در این پژوهش جهت شناسایی عوامل اثرگذار بر نرخ بازده مورد انتظار اوراق منفعت و عوامل اثرگذار بر قیمت اوراق منفعت استفاده شده است. در نهایت پس از برازش مدل قیمت گذاری طراحی شده این نتیجه حاصل می گردد که تمامی متغیرهای مورد بررسی دارای تاثیر معنی دار بر ارزش اوراق منفعت می باشند.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری، اوراق منفعت، ریسک، نرخ بازده مورد انتظار
  • سیروس ظریف راد، زهرا پورزمانی*، آزیتا جهانشاد صفحات 23-40
    هدف، بررسی تاثیر رهبری تحول گرا بر  قضاوت و تصمیم گیری در حسابرسی با توجه به نقش میانجی مدیریت دانش حسابرسان می باشد. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و بر حسب نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری، حسابداران رسمی و مدیران حرفه ای در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران می باشند. که تعداد جامعه آماری برابر 1300 نفر می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر 297 نفر تعیین شده است. جهت گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه، استفاده شده است. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی همگرا و روایی واگرا بررسی و تایید شد. همچنین پایایی متغیرها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی اندازه گیری شد که برای تمامی متغیرها بیشتر از  0.7 بوده است. جهت روابط علی بین متغیرها از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SmartPLS3 استفاده شده است. برخلاف مدل یابی معادلات ساختاری مبتنی بر واریانس که در جهت تبیین، آزمون و تایید نظریه ها است، روش PLS پیش بینی مدار بوده و به عنوان تبیین نظریه بکار گرفته می شود. نتایج حاصل از آزمون فرضیات تحقیق حاکی از آنست که رهبری تحول گرا بر  قضاوت و تصمیم گیری در حسابرسی و همچنین بر مدیریت دانش حسابرسان تاثیر مثبت و معناداری دارد. و مدیریت دانش حسابرسان نیز بر قضاوت و تصمیم گیری در حسابرسی تاثیر مثبت و معناداری دارد و می توان نتیجه گرفت، مدیریت دانش حسابرسان در تاثیر رهبری تحول گرا بر  قضاوت و تصمیم گیری در حسابرسی نقش میانجی دارد.
    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، قضاوت و تصمیم گیری در حسابرسی، مدیریت دانش حسابرسان
  • محمدرضا صابری روچی، حبیب الله نخعی*، قدرت الله طالب نیا، احمد احمدی صفحات 41-56

    مقاله حاضر با عنوان شناسایی مولفه های اثربخش استراتژی های رقابتی در اطلاعات مالی و حسابداری در قالب مضامین و مولفه های کلیدی با استفاده از روش تکنیک کیفی تحلیل مضمون انجام گرفته است. تحلیل مضمون فرآیندی کیفی جهت استخراج اطلاعات مفید از داده های غیر ساختار یافته (مصاحبه های متنی) استخراج شده و مورد استفاده قرار گرفت. جامعه آماری شامل کلیه خبرگان حوزه بورس می باشد که شامل حجم نمونه ای به تعداد 17 نفر از خبرگان این حوزه در بورس می باشد که مورد مصاحبه قرار گرفتند و متن مصاحبه های آنان بر اساس نرم افزار مکس کیودا مورد تحلیل کیفی قرار گرفت. نتایج اعتبار کدگذاری در حد 93 بدست آمده که حاکی از پایایی بالای کدگذاری انجام شده می باشد. یافته ها نشان داد که خبرگان جهت شناسایی مولفه های اثربخش در حوزه استراتژیهای رقابت پذیری در صورتهای مالی و حسابداری چهار بعد خدمات پس از فروش، بازار، بدهی ها و هزینه ها را در بر گرفت که هر کدوم شامل نسبتهای مختلفی می باشند. لذا می توان نتیجه گرفت با توجه به واژه های استخراج شده صورتهای مالی شرکتها منبعی مفید جهت تشخیص استراتژیهای رقابتی شرکتهای حاضر در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.

    کلیدواژگان: استراتژیهای رقابتی، مکس کیودا، مولفه های اثربخش، گزارشات حسابرسی
  • سید محمود موسوی شیری، صغری سبزی*، احسان قدردان صفحات 57-80
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین استراتژی های تجاری شرکت و توانایی های مدیریت با کیفیت سود در دوره رخداد بحران مالی (رکود اقتصادی) می باشد. برای این منظور بحران مالی به عنوان یک متغیر تعدیلگر بر رابطه بین استراتژی های تمایز و رهبری هزینه و توانایی مدیریت با کیفیت سود در نظر گرفته می شود. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش مورد استفاده در آن از نوع توصیفی همبستگی و مبتنی بر اطلاعات منتشره از سوی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله سال های 1394 تا 1399 و براساس نمونه ای شامل 121 شرکت بوده که روش آماری بکار رفته شامل الگوی رگرسیون چند متغیره برازش داده شده است. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش حاکی از آن است که بحران مالی رابطه بین استراتژی تمایز و کیفیت سود را تقویت ، رابطه بین استراتژی رهبری هزینه و کیفیت سود را تضعیف و بر رابطه بین توانایی مدیریت و کیفیت سود بی تاثیر است.
    کلیدواژگان: استراتژی های تجاری، توانایی مدیریت، بحران مالی، کیفیت سود
  • محسن حسن نتاج کردی، یحیی کامیابی*، قدرت الله برزگر صفحات 81-104

    درحالی که، امروزه اکثر شرکت ها اعتقاد به افشاء فعالیت های تحقیق و توسعه دارند، اما این موضوع در کشورمان مغموم مانده و درک مناسبی از ابعاد فعالیت های تحقیق و توسعه وجود نداشته و شرکت های ایرانی برای افشاء این اطلاعات الگوی مشخصی ندارند.از اینرو هدف پژوهش حاضر، تدوین الگویی برای افشاء فعالیت های تحقیق و توسعه در شرکت های ایرانی با تاکید بر استانداردهای حسابداری می باشد. این پژوهش، ابعاد، مولفه ها و شاخص های افشاء فعالیت های تحقیق و توسعه شرکت ها را با مطالعه دستورالعمل ها و رهنمودهای بین المللی از طریق روش های پرسشنامه، تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل مسیر در یک چارچوب جامع ارایه نموده است. نتایج نشان می دهد که از میان 9 مولفه مطرح شده در این پژوهش ؛ به جزء یک مولفه، یعنی جنبه های عمومی مربوط به افشاء فعالیت های تحقیق و توسعه، کلیه مولفه ها شامل 8 مولفه ؛1- مراحل توسعه محصول2- پروژه های تحقیقاتی در حال اجرا 3- حق اختراعات و علایم تجاری 4- ابعاد و جنبه های استراتژیک5- جنبه های حسابداری فعالیت های تحقیق و توسعه 6- مخارج جاری فعالیت های تحقیق و توسعه 7- جنبه های تامین مالی مربوط به فعالیت های تحقیق و توسعه 8- مخارج آتی مربوط به فعالیت های تحقیق و توسعه؛ دارای معناداری ، تبیین و توجیه الگوی افشاء فعالیت های تحقیق و توسعه در شرکت های ایرانی می باشند. و می توان آن ها را به عنوان ابزاری کارآمد و جامع برای تعیین سطح افشاء فعالیت های تحقیق و توسعه در شرکت های ایرانی، مبنای عمل قرار داد. انتظار می رود ارایه این الگو و شناخت و آگاهی از این عوامل بتواند در جهت شفافیت و کارایی بازار سرمایه و بهبود رفاه اجتماعی مفید واقع شود. و بتواند بستری لازم جهت افشاء فعالیت های تحقیق و توسعه در شرکت ها با حمایت و مساعدت مدیریت ارشد شرکت ها، سهامداران نهادی و مسیولین ذیربط و نهادهای مرتبط در حوزه گزارشگری شرکت ها از جمله سازمان بورس و اوراق بهادار برای پاسخگویی به انتظارات ذینفعان باشد.

    کلیدواژگان: فعالیت های تحقیق و توسعه، استانداردهای حسابداری، تدوین الگو
  • محسن تنانی، سعید نصرتی* صفحات 105-124
    سود حسابداری بعنوان نتیجه عملکرد یک واحد تجاری، توجه عموم سرمایه گذاران و تحلیلگران مالی را جلب نموده است. نوسان سود قابلیت پیش بینی آن را به طرز قابل توجهی کاهش داده و بر ریسک حسابرسی اثرگذار است. حسابرسان برای کاهش ریسک حسابرسی به یک سطح پایین قابل قبول، تلاش مضاعفی در راستای توجیه نوسانات انجام داده که مستلزم صرف زمان بیشتر از طرف تیم حسابرسی است. بنابراین هدف این پژوهش کاربردی، بررسی تاثیر نوسانات سود بر تاخیر گزارش حسابرسی است. به منظور نیل به این هدف، 1650 سال - شرکت (165 شرکت برای 10 سال) مشاهده جمع آوری شده به روش کتابخانه ای از گزارشات مالی سالیانه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره زمانی 1399-1390 مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج برآورد رگرسیون های چندگانه حاکی از این است که بین نوسان سود و تاخیر در گزارش حسابرسی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین به دلیل اهمیت جزء تعهدی سود حسابداری، اقلام تعهدی سود حسابداری به سه قسمت تغییر در سرمایه در گردش غیرنقدی (اقلام تعهدی با قابلیت اتکای پایین)، تغییر در دارایی های عملیاتی غیرجاری (اقلام تعهدی با قابلیت اتکای متوسط) و تغییر در دارایی های مالی خالص (اقلام تعهدی با قابلیت اتکای بالا) تفکیک گردیده و تاثیر هریک بطور جداگانه بر تاخیر گزارش حسابرسی بررسی شده است. نتایج حاصل از بررسی، حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار بین هر سه متغیر فوق و تاخیر در گزارش حسابرسی می باشد که نشان می دهد با افزایش نوسان اقلام تعهدی (فارغ از قابلیت اتکای آنها)، تاخیر گزارش حسابرسی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تاخیر در گزارش حسابرسی، نوسان سود، تغییر در سرمایه در گردش غیر نقدی، تغییر در دارایی های عملیاتی غیر جاری، تغییر در دارایی های مالی خالص
  • علی جعفری*، مصطفی منصوری‏خواه، عباسعلی پورآقاجان صفحات 125-146
    مقدمه

    پیش بینی بازده سهام اگرچه پیچیده است ولی همواره مورد علاقه سرمایه گذاران می باشد. سرمایه گذاران و تصمیم گیران جهت پیش بینی بازده سهام نیازمند اطلاعات هستند.

    هدف

    این پژوهش با هدف پیش بینی بازده سهام در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران  با تاکید بر نقش معیارهای مالی و نظارتی با استفاده از روش های یادگیری ماشین انجام شد.

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ نوع مطالعه میدانی- کتابخانه ای است. جامعه آماری را شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران  طی سال های 1390 تا 1396 (یک دوره هفت ساله) تشکیل دادند و آزمون فرضیه ها با استفاده از روش های یادگیری ماشین (رویکرد خطی و غیرخطی و قانون گرا) انجام گرفت.

    یافته‏ ها:

     نتایج آزمون متغیرگزینی با استفاده از روش Relief-F حاکی از ارتباط معنادار متغیرهای بازده دارایی، نسبت قیمت به سود هر سهم،کیوتوبین، نسبت وجه نقد عملیاتی، اهرم مالی و نسبت مالکان نهادی با بازده سهام است. همچنین نتایج نشان داد که روش های یادگیری ماشین PINSVR در حالت خطی و غیرخطی و CART توانایی مناسبی (بیش از 90 درصد) جهت پیش بینی بازده سهام دارند اما روش غیرخطی  PINSVR و قانون گرای CART نسبت به روش خطی قدرت پیش بینی بالاتری را نشان داد.

    نتیجه ‏گیری:

     با توجه به نتایج به دست آمده، به صاحبان سرمایه و تصمیم گیران شرکت ها توصیه می شود که در تصمیم گیری های خود پیرامون سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران از قدرت پیش بینی الگوریتم های هوش مصنوعی به ویژه روش‏های غیرخطی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: بازده سهام، روش های یادگیری ماشین، معیارهای مالی و نظارتی
|
  • Sepehr Sarahroodi *, Akbar Alam Tabriz, Ahmadreza Ghasemi Pages 5-22
    One of the securities designed to fill the gap created by the elimination of bonds in the Islamic financial market is interest-bearing securities that can help the quantitative and qualitative development of the financial market by using legally authorized contracts. The purpose of this study was to design and explain the pricing model of securities with a capital raising approach. This research is a descriptive research in terms of developmental-applied type and in terms of nature. In this study, using the statistical population that includes Islamic securities issued in OTC Iran and the study sample including interest and rent sukuk, which is in the period of 1393 to 1398, the data collected from the new tools of OTC Iran and Tehran Stock Exchange is evaluated. To test the main hypothesis of the research, a regression model is first introduced. The basic model presented in the present study is to estimate the expected rate of return on profit, is estimated and then tested. . The results show that all the studied variables have a significant effect on the pricing of securities. An increase in nominal value raises the price of securities, but in reality the real value of securities decreases with inflation, which is quite evident in the model of the negative effect on pricing.
    Keywords: pricing, Securities, Raising Capital
  • Sirous Zarifrad, Zahra Pourzamani *, Azita Jahanshad Pages 23-40
    The aim is to investigate the impact of transformational leadership on judgment and decision-making in auditing, considering the mediating role of auditors' knowledge management. This is an applied research conducted through a descriptive survey. The statistical population included the 1300 IACPA member accountants and professional managers (CFOs/CEOs). A sample size of 297 persons was formed using Cochran formula. For data collection, a questionnaire was used. The assumed causal relationships were tested using structural equation modeling (SEM) technique performed in PLS3 software. The results of the test of research hypotheses indicate that transformational leadership has a positive and significant effect on judgment and decision making in auditing, as well as on auditors' knowledge management. And auditors' knowledge management also has a positive and significant effect on judgment and decision making in auditing, and it can be concluded that auditors' knowledge management has a mediating role in the effect of transformational leadership on judgment and decision making in auditing.
    Keywords: Transformational Leadership, Judgment, Decision Making in Auditing, Knowledge Management of Auditors
  • Mohammadreza Saberi Roochi, Habibollah Nakhaei *, Ghodratollah Talebnia, Ahmad Ahmadi Pages 41-56

    The present paper is entitled to identify the effective components of competitive strategies in financial and accounting information in the form of key themes and components using the qualitative technique of content analysis. Qualitative process content analysis was extracted and used to extract useful information from unstructured data (text interviews). The statistical population includes all experts in the field of stock exchange, which includes a sample of 17 experts in this field in the stock market who were interviewed and the text of their interviews was qualitatively analyzed based on Max Kiuda software. The results of coding validity were obtained at 93, which indicates the high reliability of the coding. The findings showed that the experts included four dimensions of after-sales service, market, debts and expenses, each of which includes different ratios, to identify effective components in the field of competitiveness strategies in financial statements and accounting. Therefore, it can be concluded that according to the extracted words, the financial statements of companies are a useful source for identifying the competitive strategies of companies listed on the Tehran Stock Exchange.

    Keywords: Competitive Strategies, Max Kyoda, Effective Components, Audit Reports
  • Seyyed Mahmoud Mousavi Shiri, Soghra Sabzi *, Ehsan Ghadrdan Pages 57-80
    The purpose of this research is to investigate the relationship between the company's business strategies and management abilities with profit quality during the financial crisis (economic recession). For this purpose, the financial crisis is considered as a moderating variable on the relationship between differentiation and cost leadership strategies and the ability to manage profit quality. The current research is of an applied type and the method used in it is a correlational descriptive type and based on the information published by the companies admitted to the Tehran Stock Exchange between 2014 and 2019 and based on a sample of 121 companies, and the statistical method was used. It includes the fitted multivariate regression model. The results of the research hypotheses test indicate that the financial crisis strengthens the relationship between differentiation strategy and profit quality, weakens the relationship between cost leadership strategy and profit quality, and has no effect on the relationship between management ability and profit quality.
    Keywords: Business Strategies, management ability, financial crisis, Profit Quality
  • Mohsen Hasan Nataj Kordi, Yahya Kamyabi *, Ghodratolla Barzegar Pages 81-104

    Today, although many companies believe in the necessity of disclosing their research and development (R&D) activities, the reporting extend and limits are yet to be adequately clarified as far as such a disclosure is concerned. This subject matter is pretty immature in the Iranian literature, where dimensions of the R&D activities are not well understood and Iranian companies are suffering from lack of any specific model for disclosing such information. Indeed, as of writing this report, no significant Iranian work has elaborated on the practical concept of disclosing R&D activities and the nature, type, and content of such a disclosure report. Accordingly, the present research seems to be a necessary step for providing some insight into this emerging topic. This study is aimed at formulating a model for disclosing R&D activities in Iranian companies with an emphasis on accounting standards. Reviewing relevant international procedures and guidelines and then collecting the required data through a questionnaire followed by confirmatory factor analysis and path analysis, this research presents, in a comprehensive framework, the dimensions, components, and criteria of a disclosure report for R&D activities of companies. Results of the path analysis and proper parameters for fitting the resultant structural model show that, among the 9 components investigated in this research, except for only one component (i.e., general aspects of disclosing R&D activities), the other 8 (i.e., (1) product development stages, (2) in-progress research projects, (3) patents and trademarks, (4) strategic dimensions and aspects of R&D activities, (5) accounting aspects of R&D activities, (6) current expenses of R&D activities, (7) financing aspects of R&D activities, and (8) future expenses of R&D activities) were significant and representative for justifying the model of disclosing R&D activities of Iranian companies. Accordingly, altogether, they can be seen as an efficient and comprehensive tool for determining the extent of disclosure of R&D activities in Iranian companies. It is expected that the presentation of this model and further recognition of its factors can help increase the clarity and efficiency of the capital market, improve the social wellbeing, and hence provide the required basis for disclosing the R&D activities in companies, which requires support from top management, institutional shareholders, and relevant authorities and institutions in the field of firm reporting, including the Securities and Exchange Organization of Iran, so as to boost accountability to stakeholders.

    Keywords: R&D activities, Accounting Standards, Develop a Model
  • Mohsen Tanani, Saeed Nosrati * Pages 105-124
    Accounting earnings as a result of the performance of a business enterprise, has attracted the attention of investors and financial analysts. Earnings volatility significantly reduces its predictability and affects audit risk. To reduce audit risk to an acceptable low, auditors have redoubled their efforts to justify fluctuations that require more time on the part of the audit team. Therefore, the purpose of this applied research is to investigate the effect of earnings volatility on the audit report lag. In order to achieve this goal, 1650 years - company (165 companies for 10 years) observation collected by library method from the annual financial reports of companies listed on the Tehran Stock Exchange, during the period 2011-2020 has been tested. The results of estimating multiple regressions indicate that there is a positive and significant relationship between earnings volatility and audit report lag. Also, due to the importance of the accrual component of accounting earnings, accruals of accounting earnings are divided into three parts: change in non-cash working capital (accruals with low reliability), change in non-current operating assets (accruals with medium reliability) and change in assets net financial (high reliability accruals) are broken down and the impact of each on the audit report lag is examined separately. The results of the study indicate a positive and significant relationship between all three variables and the audit report lag, which shows that with increasing volatility of accruals (regardless of their reliability), the audit report lag increases.
    Keywords: Audit Report Lag, earnings volatility, Change in Non-Cash Working Capital, Change in Non-Current Operating Assets, Change in Net Financial Assets
  • Ali Jafari *, Mostafa Mansourikhah, Abbas Ali Pour Aghajan Pages 125-146
    Introduction

    Predicting stock returns, although complex, has always been of interest to investors. Investors and decision makers need information to predict stock returns.

    Aim

    The aim of this study was to predict stock returns in companies listed on the Tehran Stock Exchange by emphasizing the role of financial and regulatory criteria using machine learning methods.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and in terms of the type of field-library study. The statistical population consisted of companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 1390 to 1396 (a seven-year period) and the hypotheses were tested using machine learning methods (linear, nonlinear and cart).

    Results

    The results of variable selection test using Relief-F method indicate a significant relationship between return on assets, price-to-earnings-per-share ratio, quota, operating cash ratio, financial leverage and institutional owners' ratio to stock returns. The results also showed that PINSVR machine learning methods in linear and nonlinear mode and CART have a good ability (more than 90%) to predict stock returns, but the nonlinear PINSVR method and CART showed higher predictive power than the linear method.

    Conclusion

    According to the results, capital owners and company decision makers are advised to use the predictive power of artificial intelligence algorithms, especially nonlinear methods, in their decisions about investing in the Tehran Stock Exchange.

    Keywords: Stock Returns, Machine Learning methods, Financial, Regulatory Criteria